Vrije modemkeuze
Bij SKP krijg je standaard het moderne en betrouwbare FRITZ!Box modem. Het FRITZ!Box modem werkt perfect op ons netwerk. Het FRITZ!Box modem werkt tegelijk als modem, Wi-Fi-router, telefooncentrale en smarthome-centrale. Met de automatische updates zorgen voor wij dat je altijd nieuwe functies krijgt en houden wij je thuisnetwerk veilig.
Wil je toch liever een ander modem gebruiken dan het FRITZ!Box modem dan wij standaard in bruikleen geven? Dan is dat vanaf nu een mogelijkheid. Alle benodigde informatie daarvoor vind je op deze vrije modemkeuze pagina. We geven aanvullende informatie over de vrije modemkeuze. Voornamelijk over wat je zelf moet doen, en wat SKP wel en niet doet.
Bridge-modus
Wil je geen eigen modem gebruiken, maar alleen een eigen router? Dat kan bij SKP. In de bridge mode zal het standaardmodem van SKP geen WiFi-signaal meer uitzenden. De bridge-mode zorgt zodoende ervoor dat je router-modemcombinatie enkel als een modem functioneert en geen router-functies meer heeft.
Ook vervallen de DHCP- en NAT-instellingen; de firewall gaat uit; en nog maar één LAN-poort blijft werken. Bridge modes is mogelijk bij onze coaxmodems Cisco/Technicolor 3925 en 3940 en bij de glasvezelmodems Genexis Titanium en Platinum. Heb je nu een ander modem en je wil gebruikmaken van bridge-modus? Neem dan contact op met onze helpdesk.
Eigen modem
Wil je een eigen coaxmodem of glasvezelmodem gebruiken, volg dan de volgende instructies.
Hoe werkt het instellen van een eigen modem?
Hieronder tref je een stappenplan met alles wat je moet doen en nodig hebt. In het kort gaat het als volgt:
- Kijk welk type aansluiting je van SKP hebt, een coax (DOCSIS)- of glasvezelaansluiting (GPON)
- Bekijk de technische eisen van die verbinding.
- Controleer of het modem dat je wilt gebruiken aan die eisen voldoet.
- Voor de zekerheid: kies een modem dat ook hogere types verbindingen ondersteunt om zo klaar te zijn voor toekomstige ontwikkelingen.
- Vervolgens kun je de instellingen die worden getoond invoeren in je modem. Volg daarvoor de handleiding van je eigen modem.
Internet
Afhankelijk of je een coax- of een glasvezelaansluiting van SKP hebt, moeten er specifieke gegevens op het modem worden ingevoerd.
Coax (DOCSIS)
Een belangrijke voorwaarde om een eigen modem te gebruiken op ons coaxnetwerk is dat het geschikt moet zijn voor DOCSIS 3.0. Ondersteund het modem niet tenminste dit protocol, dan is dit modem helaas niet geschikt voor ons coaxnetwerk.
Om er voor te zorgen dat wij je modem herkennen, moet op Mijn SKP het CM-MAC adres van het modem ingevoerd worden. Via het CM-MAC adres herkennen wij het modem en kunnen wij het juiste snelheidsprofiel op je verbinding zetten.
Instellingen via DHCP
Via DHCP wordt aan het CPE-Mac adres van het modem of wanneer je het modem in bridge-modus zet aan de achterliggende router, een IP-adres uitgedeeld.
Voor het modem zijn geen specifieke instellingen noodzakelijk, behalve dat je de coaxkabel moet verbinden met het coaxaansluitpunt van SKP.
Glasvezel (GPON)
Bij GPON (Gigabit-geschikt passief optisch netwerk), is de ONT een onmisbaar onderdeel van de verbinding. Deze kun je dus niet zomaar verwijderen. Wanneer je dit wel zou doen kunnen wij de juiste werking van je apparatuur, zeker bij toekomstige software upgrades, niet garanderen.
De ONT moet je aansluiten op een 230V netspanning, via de bijgeleverde laagspanning adapter.
Let op: gebruik de ONT die wij leveren (met ethernetaansluiting en RJ45-stekker). De glasvezel in de FTU (waar het glas afgemonteerd is) is namelijk zeer kwetsbaar. We raden je daarom sterk af om de FTU los te maken van het ONT (met ethernetaansluiting). Aan een reparatie zijn kosten verbonden!
Wil je wel een eigen ONT gaan gebruiken dan is dat uiteraard wel mogelijk. Wij vragen je dan contact op te nemen met onze klantenservice. De ONT moet dan door ons vervangen worden door een passieve ONT, zodat je de eigen ONT kan gaan gebruiken.
Eigen glasvezelmodem
Eigen glasvezelapparatuur kun je aansluiten op de ethernetaansluiting van het Optical Netwerk Termination Unit (ONT):
Ethernetaansluiting (1GbE) met RJ45-stekker voor gebruik van UTP (twisted-pair) kabels. We adviseren nadrukkelijk te controleren of uw apparatuur ook beschikt over een 1GbE ethernetaansluiting. Alleen dan kan je de hoge snelheden halen die wij op ons netwerk aanbieden.
Specificaties en instellingen glasvezel eigen modem/ONT
Wanneer je je eigen router op VLAN 6 (tagged) instelt op de WAN poort, zal je via DHCP een IP-adres uitgedeeld krijgen. De ONT moet aan de volgende specificaties voldoen:
- Compliant with ITU-T G.984.1/2/3/5
- Compliant with ITU-T G.988
- SC/APC connector
- Class B+ optics
- TX (upstream) power +0.5 … +5 dBm
- RX (downstream) power -8 … -28 dBm
- TX wavelength 1310 nm
- RX wavelength 1490 nm
Telefonie
Als je ook vaste telefonie van ons afneemt, dan moet je de SIP-gegevens in je modem invullen. De gebruikersnaam, het wachtwoord en de server hebben we voor je beschikbaar en kan je bij ons opvragen. Via Mijn SKP kun je deze gegevens voor vaste telefonie opvragen.
Let op: wees voorzichtig met het wachtwoord.
Dit adviseren we vanwege de veiligheid. Je kunt namelijk met je SIP-gebruikersnaam en -wachtwoord vanaf elke SKP-verbinding bellen met je eigen nummer. En dus op jouw kosten. Zorg er dan ook voor dat je dit SIP-wachtwoord altijd geheim houdt.
Vervolgens kun je met dit wachtwoord één SIP basisstation (ingebouwd in een modem, of een los apparaat) instellen en gebruiken. Dit ingestelde basisstation is verder te gebruiken op elke SKP verbinding. Dus je kunt met het apparaat op stap en hem ergens anders aansluiten (i.p.v. een FRITZ!Box) en bellen met jouw nummer, op jouw kosten. Houd het wel in gedachten voor als je ooit besluit je SIP apparaat weg te doen. Reset hem dan eerst.
Televisie
SKP levert televisie via DVB-C. Om de zenders op je tv in te stellen, dien je de onderstaande gegevens te gebruiken:
• Netwerk-ID: 8888
• Frequentie: 554 MHz (554000 KHz)
• Modulatie: 64 QAM
• Symboolsnelheid: 6900
• Optical golflengte DVB-C: 1550 nm
• Optical input power -9 … 0 dBm
Veelgestelde vragen vrije modemkeuze
Wat doet SKP wel en wat niet bij het instellen van een eigen modem?
In het FRITZ!Box modem die we leveren staat alles goed ingesteld om direct gebruik te kunnen maken van internet, televisie en bellen. Als je een ander modem wilt gebruiken dan moet je die zelf instellen. SKP kan je daar niet bij helpen. Je bent ook zelf verantwoordelijk, en aansprakelijk, dat je modem (en zijn verbinding met ons netwerk) veilig is.
Ik heb toch hulp nodig bij het instellen/aanpassen, waar kan ik terecht?
Je kunt terecht bij de fabrikant van je modem.
Ik heb een probleem met mijn diensten, wat nu?
Als je problemen ervaart met je diensten terwijl je een eigen modem hebt aangesloten check dan als eerste of er een storing bekend is. Als dat het geval is kun je op de site meer informatie vinden. Als er geen storing is kan onze klantenservice je niet helpen. Kom je er zelf niet uit, sluit dan eerst het SKP modem weer aan. Is het probleem dan opgelost, dan zit de oorzaak ergens in je eigen apparatuur. Komt het probleem ook voor met het SKP modem, dan kun je natuurlijk wel bij de klantenservice terecht.
Welke diensten werken niet of anders met een eigen modem?
Alle standaard diensten van SKP werken op het eigen modem.
Krijg ik nog wel updates voor andere SKP apparaten die ik heb?
Ja, de TV2GO box zal zijn updates blijven krijgen zoals je gewend bent.
Kan ik via SKP een eigen modem verkrijgen?
SKP levert standaard het FRITZ!Box modem. Daarnaast kan je als coaxabonnee ook gebruik maken van het Technicolor 3940 of 3925 modem. Heb je een glasvezelaansluiting, dan kan je naast het FRITZ!Box modem ook het Genexis Titanium of Genexis Platinum modem van ons in bruikleen krijgen.