Speedtest

Wordt ‘t snel, supersnel of razendsnel?

Wil je weten hoe snel je internet is? Top, dat doe je hier eenvoudig in een paar stappen. 

Om te beginnen wil je eerst weten welke snelheid er bij jouw abonnement hoort. Op je factuur of via Mijn SKP kan je zien welk abonnement je bij ons hebt. Dit zijn de abonnementen;

Abonnement Naam Snelheid maximaal (Mbit/s)*
Coax Brons 120 Mbps downstream, 20 upstream
Coax Zilver 300 Mbps downstream, 40 upstream
Coax Goud 600 Mbps downstream, 60 upstream
Glasvezel Kristal 150 Mbps downstream, 150 upstream
Glasvezel Briljant 400 Mbps downstream, 400 upstream
Glasvezel Diamant 1000 Mbps downstream, 1000 upstream

Bij het downloaden haal je gegevens naar jouw computer zoals streaming (audio-video) of het ophalen van bestanden. Bij het uploaden plaats je gegevens op het internet zoals een filmpje op YouTube of Facebook. De snelheid wordt door middel van je abonnement door ons automatisch gekoppeld aan je modem. Wij stellen waar mogelijk het limiet altijd 10% hoger in dan wij adverteren, zo kom je vaak rond de geadverteerde snelheid uit of sneller. 🙂 Bij het glasvezel Diamant abonnement stellen we de maximale snelheid in op 1000Mbps.

Voordat je begint met je snelheidstest zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

Test met een vaste verbinding!

Doe de test altijd met een vaste verbinding, dat wil zeggen sluit een UTP/netwerkkabel aan vanaf je PC of laptop rechtstreeks op het modem. Via WIFI krijg je geen betrouwbare test. Met een draadloze verbinding gaat er in de meeste gevallen relatief veel snelheid verloren. Dit heeft met allerlei factoren te maken; Muren of vloeren van gewapend beton, metalen oppervlakten of invloed van andere draadloze wifi apparatuur. Veelal zijn het dan ook andere routers in de omgeving die een wifi netwerk uitzenden op dezelfde kanaalfrequentie. 

Onze speedtest maakt gebruik van verschillende servers waarbij de één sneller is dan de ander. Wij raden daarom aan de test 2 of 3 maal uit te voeren om zo een goed beeld te krijgen van de gemiddelde snelheid. 

Let er op dat er geen andere apparaten op hetzelfde moment gebruik maken van de internetverbinding.

Speedtest

Niet tevreden met het resultaat van de speedtest?

Geen zorgen, wij hebben tips voor je!

  1. Heb je een snel abonnement maar de snelheid zit rond de 85/90 Mbps? Grote kans dat jouw netwerkkaart in de computer of laptop maar 100 Mbps aan kan, koop een netwerkkaart van 1000 Mbps (1 Gigabit). Ook je eigen routers of switches moeten geschikt zijn voor 1000 Mbps (1 Gigabit). Anders wordt de snelheid lokaal bij je afgeknepen.
  2. Test de snelheid vanaf een andere PC of laptop. Achtergrond programma’s zoals virusscanners, VPN verbindingen of problemen in de browser kunnen de snelheid beïnvloeden. 
  3. Door gebruik te maken van een netwerkkabel met te weinig of verkeerde aderparen kan je beperkt worden op de snelheid. Gebruik een CAT5 of CAT6 netwerkkabel waarbij van 8 aders gebruikgemaakt wordt.
  4. Bij het glasvezel Diamant abonnement hebben wij de snelheid op 1000Mbps ingesteld. De LAN poort van het modem en de netwerkkaart (UTP aansluiting) hebben een fysiek limiet van maximaal 1000Mbps. In de praktijk zullen de snelheden variëren tussen de 920/990Mbps.